Pierwsza własna kuchnia, własne codzienne smaki
wtorek, 12 lipca 2011

Kalafior? Makaron? Szynka?

 

 

Potrzeba matką wynalazków! Matką mojego wynalazku była potrzeba zużycia reszty dużego kalafiora, który marniał w oczach. Był więc kalafior, był makaron, znalazła się szynka, trochę sera pleśniowego i powstał szybki, sycący obiad, który ma wielu fanów. Jego zaletą jest zdecydowanie kruchy kalafior, którego nie gotuję wcześniej. Jeśli u Was brak sera pleśniowego - dodajcie żółtego, zamiast kalafiora - może być brokuł. Zdarzają mi się takie modyfikacje, a wszystko zawsze komponuje się znakomicie. Polecam :)

Składniki:

- główka małego kalafiora połamana na drobne różyczki

- 10 plastrów wędzonki 

- opakowanie makaronu pełnoziarnistego tagliatelle/gniazda

- 25 dkg sera pleśniowego (u mnie lazur)

- szklanka mleka (200ml)

- ząbek czosnku

- pieprz

- koperek 

Szynkę pokroić w kosteczkę i podsmażyć n odrobinie oleju w głębszej patelni, zalać mlekiem i dodać połamany ser. Przemieszać. Dorzucić kalafior, rozgnieciony ząbek czosnku, przyprawić. Dusić pod przykryciem ok. 10 minut od czasu do czasu mieszając, podsypać koperkiem. W tym czasie makaron ugotować al' dente, odsączony polać gotowym sosem. Smacznego :)

 

sobota, 02 lipca 2011

Jarskie kotlety olimpijskie - kuchnia bułgarska

 

Rozpoczęłam przegląd starych książek kucharskich mamy i babci. W jednej z nich pt. "500 potraw z ziemniaków" z 1985 roku znalazłam przepis na te kotlety. Ostatnio postanowiłam znaleźć alternatywę dla mięsnych dań obiadowych i z przerażeniem odkryłam, że niewiele umiem w tym temacie (skutki wychowania w typowo polskich warunkach ;). Niech więc te smaczne i sycące kotleciki będą początkiem przygody z dobrą jarską kuchnią :)

Składniki:

- 8 większych ziemniaków 

- 1 cebula

- 1 marchew

- 1 szklanka zielonego groszku

- 1 woreczek ryżu

- 3 jajka

- bułka tarta lub mąka, olej, pieprz, sól, koperek lub pietruszka

 

Ryż ugotować na sypko, a ziemniaki do miękkości w osolonej wodzie.  Ugotowane ziemniaki odparować i gorące ubić na gładko, ryż odcedzić. Cebulę i marchew pokroić w drobną kostkę i poddusić na oleju, gdy zmiękną dodać groszek. Do wystudzonych ziemniaków dodać ryż, przestudzone warzywa, jajka, pieprz, sól i pietrzuszkę lub koperek. Wszystko dobrze wymieszać, następnie formować  kotlety, panierować w bułce tartejk lub mące i smażyc na rozgrzanym oleju. Podawać z surówką. Smacznego :)

 

Ostatnie truskawki...

 

 

Niestety to już koniec, Pani na targu oznajmiła, że truskawki tylko do niedzieli. Coś z tymi ostatkami trzeba zrobić, natchnieniem był przepis Dorotus79. Sernik wyszedł pyszny, jego zrobienie, z pomocą narzeczonego, zajęło 15 minut + pieczenie. Nie wprowadziłam żadnych modyfikacji do oryginalnego przepisu, uważam, że jest doskonały, gorąco zachęcam do odwiedzin na stronie Dorotus79 i podziwiania jej Wypieków (choć pewnie każdy ją zna ;). Zachęcam też do wypróbowania tego przepisu, w końcu mamy czas tylko do jutra!

Składniki:

- 170g ciasteczek digestive 

- 70g roztopionego masła

- 500g twarogu półtłustego, zmielonego

- 2 jajka

- 3 łyżki soku z cytryny

- 2/3 szklanki cukru

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1 łyżka mąki pszennej

- 1 łyżka ekstraktu z wanilii

- 300g truskawek ( u mnie świeże)

Ciasteczka rozkruszyć w blenderze lub wałkiem na konsystencje piasku, wymieszać z roztopionym masłem. Tortownice o średnicy ok. 20cm wyłożyc papierem do pieczenia, na nim równomiernie wyłożyć masę ciasteczkową, odstawić. Wszystkie składniki masy, prócz truskawek, zmiksować na gładko. Masę sernikową wylać na przygotowany wcześniej spód. Truskawki pokroić na połowki i rozłożyć na masie, lekko docisnąć. Pieć w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.  

 

czwartek, 30 czerwca 2011

Kurczak zapiekany z warzywami - naprawdę polecam!

Potrzebujesz pomysłu na szybki, zdrowy i świetnie wyglądający obiad? Ta zapiekanka jest dla Ciebie! Tak powinna ją reklamować edysia79  na której blogu znalazłam ten przepis. Najłatwiejsza zapiekanka z jaką miałam do czynienia, umyć - pokroić - przyprawić - upiec - zjeść ;) Świetna na rodzinny obiad, szczególnie na lato (ach te młode kartofelki), pełna aromatycznego sosu. Podaję mój, nieco zmodyfikowany, przepis.

Składniki:

- 1 pierś z kurczaka

- 1 cukinia

- 1 czerwona papryka

- 6 młodych ziemniaków

- 1 cebula ( ja z niej zrezygnowałam, narzeczony nalegał, powinna być pokrojona piórka;)

- szklanka bulionu warzywnego

- łyżka oleju lub oliwy 

- sól, pieprz, słodka czerwona papryka, ząbek czosnku

- rozmaryn, tymianek

Pierś oczyścić i pokroić w paseczki, posypać solą, pieprzem i czerwoną paryką, odstawić na min. 2 godziny.  Po tym czasie ziemniaki wyszorować i pokroić w cząstki (u mnie 6), paprykę pokroić w paseczki, cukienię w krążki, a krążki na połowki. Do bulionu dodać oliwę i przeciśnięty przez praskę czosnek, warzywa wrzucić do brytfanki, zalać, posypać solą i pieprzem, wymieszać dokładnie. Na warzywa wysypać równomiernie zamarynowane paseczki kurczaka. Posypać tymiankiem i rozmarynem. Piec w piekarniku rozgrzanym do temp. 200 stopni przez 1 godzinę (do zrumienienia kurczaka i miękkości ziemniaków). Smacznego!

 

 

Smak lata - młoda kapusta na gęsto

 

Gdybym miała stworzyć ranking letnich dań, taka kapusta byłaby wysoko. Najczęściej podaje ją z kotletami, dowolnie drobiowy, schabowy czy mielony, ale dziś była sama, nikogo nie potrzebowała do pary ;) I tak zjadłam dziś 3 samotne miseczki... Reszta na jutro, następnego dnia jest najlepsza ;)

Składniki:

- głowka młodej kapusty

- 3 większe młode marchewki

- wędzonka ( u mnie 12 plastrów żywickiej, może być kielbasa czy wędzony boczek 3 cm grubości) 

- większa cebula

- 2 łyżki mąki pszennej

- 0,5 szklanki wody 

- 3 łyżki śmietany 12%

- przyprawa do potraw z kapusty, pieprz, papryka słodka, sól

- koperek 

 

Kapustę posztakować, przepłukać, zalać wodą do połowy objętości, posolić i gotować na małym ogniu. Dodać starkowane marchewki i przyprawy. Po około pół godzinie gotowania kapusty zacząć kroić wędzonkę (boczek radzę wcześniej nieco zmrozić, wtedy jest łatwiejszy w krojeniu ), wrzucić na patelnie i obsmażać, jeśłi wytopi się mało tłuszczu, dodać łyżke oleju. Do podsmażonego mięsa wrzucić drobno posztakowaną cebulkę, gdy ta zmięknie podsypać mąką i zrobić zasmażkę. Podlać połową szklanki wody i śmietaną, intensywnie wymieszać i połączyć z kapustą, gotować jeszcze ok. 10 minut, posypać obficie koperkiem. Smacznego!

 

 

poniedziałek, 27 czerwca 2011

Tam gdzie koum quat piją

Paleokastritsa

Wreszcie się udało! Korfu! Piękna grecka wyspa, którą szczerze polecam jako cel wakacyjnych podróży. Jest niesamowicie zielona i kusiła nas rosnącymi wszędzie przyprawami ( u nas rosną mlecze, tam oregano i tymianek ;), drzewami oliwnymi ( 4 miliony drzewek! ) i lazurowym morzem pełnym jego owoców... Natchniona grecką kuchnią wracam do gotowania w mojej pierwszej własnej kuchni :) 

Miasto Korfu nocą

 

 

Tagi: podróże
18:54, tuskaka
Link Komentarze (3) »
piątek, 27 maja 2011

Tortilla z kurczakiem

Kolejny pomysł na szybki, zdrowy obiad. Od jakiegoś czasu zabierałam się do zrobienia domowych placków tortilla i w końcu się udało. Okazało się to niezwykle łatwe! Przepis zaczerpnełam z Kwestii Smaku, ale zrobiłam trochę po swojemu, zamiast smalcu dodałam margarynę i nieco zmieniłam proporcje. Moje placki są grubsze, takie wolę (myślę, że spokojnie można zrobić grubsze, do przekrojenia, coś a'la chlebki pita). Nadzienie może być dowolne, u mnie pokrojona w paseczki pierś kurczaka w przyprawie gyros usmażona na oliwie, sałata, pomidor, ogórek i jagurt naturalny. Naprawdę polecam!

Składniki:

6 sztuk

- półtorej szklanki mąki pszennej

- większa łyżka margaryny 

- pół szklanki gorącej wody

- pół łyżeczki soli

 Mąkę wymieszać z solą, w gorącej wodzie rozpuścić margarynę, dodać do mąki, wyrobić - ciasto nie powinno się kleić, będzie bardzo miękkie i delikatne. Odstawić przykryte na ok. 30 min do ostygnięcia. Po tym czasie formować kulki i każdą rozwałkować, patelnie rozgrzać, każdy placek smażyć z obu stron przez ok. 30 sekund. Podawać z dodatkami wedle uznania. Smacznego :)

 

  

 

niedziela, 22 maja 2011

Wątróbka z jabłkami

Brak pomysłu lub czasu, a coś trzeba zjeść? Najlepiej żeby było domowe, zdrowe, szybkie i do tego niedrogie? Uratuje nas wątróbka. Wiem, że nie każdego przekona, ale jeśli znajdą się amatorzy podrobów to szczerze polecam. Wątróbka jest soczysta, to zasługa winnych jabłek i naprawdę dobra. Tak rzekł narzeczony ;) Choć przyznam, że był to mój debiut (nie wiem czemu bałam się tego dania) to na pewno będzie częstym gościem na moim stole.

Składniki:

- 0,5 kg drobiowej wątróbki (ok. 30 sztuk)

- szklanka mleka

- 2 winne jabłka

- 2 cebule

- olej do smażenia 

- 2 łyżki wody 

- sól, majeranek

Wątróbki zalać mlekiem i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie odsączyć, oczyścić w żyłek i błon, pokroić na mniejsze kawałki. Pokrojone wątróbki najlepiej dobrze osuszyć papierowym ręcznikiem, by nie pryskały na patelni. Rozgrzać małą ilość oleju i podsmażyć wątróbkę z każdej strony na dużym ogniu. Zmniejszyć ogień, dodać posiekaną cebulkę. W tym czasie jabłka pokroić w równej wielkości cząstki, wrzucić do wątróbki i zeszklonej cebulki. Obficie posolić i posypać słuszną ilościa majeranku, podlać dwiema łyżkami wody, przykryć patelnie i dusić na małym ogniu przez ok. 10 minut.

 

Kotlety mielone teściowej

Kotelty mielone to niby żadna filozofia, ale ja zawsze robiłam je bez podduszania, do czasu gdy poznałam ten sposób. I zmieniłam swoje zwyczaje od razu! Tak przygotowane kotlety są mięciutkie i soczyste. Wrzucam przepis, bo może ktoś potrzebuję odmiany, a dla mnie mielone to bardzo wiosenne danie ;)

Składniki:

- 0,5 kg mielonej łopatki

- 1 jajko

- szklanka bułki tartej 

- sól, pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego, ja dodaje też drobną suszoną włoszczyznę, ale nie jest konieczna 

 

Mięso dobrze wyrobić z jajkiem, połową szklanki bułki i przyprawami. Formować lekko spłaszczone kotleciki, panierowć w pozostałej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju, na mniejszym ogniu do zrumienia obu stron. Nie przykrywać, ewentualnie uchylić pokrywkę. Usmażone kotlety przełożyć do garnka z grubym dnem, polać olejem z patelni, ustawić na małym ogniu i poddusić pod przykryciem przez 5 minut, od czasu do czasu trzeba potrząsnąć garnkiem, by kotlety nie przywarły. Tak przygotowane kotleciki są bardzo soczyste w środku, polecam. Podałam z młodymi ziemniakmi i surówką ze świeżym koperkiem. 

 

 

piątek, 13 maja 2011

Scones z rodzynkami

 

Natchnieniem do upieczenia Scones'ów były powtórki programu Nigelli, podała je z gęstą śmietaną i miodem. Wyglądały obłednie! Przepis znalazłam u Doroty z Moich Wypieków, lekko zmodyfikowałam, a ciepłe jeszcze bułeczki podałam z dżemem wiśniowym. Są pyszne i szybkie, nie schładzamy i nie czekamy na wyrośnięcie ciasta, po prostu wyrabiamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika - super proste. Fajne jest to, że można je "kroić palcami", idealnie dają się podzielić na dwa kawałki. Następne będą z czekoladą... ;)

Składniki:

- 500g mąki pszennej

- 100g zimnego masła

- łyżka proszku do pieczenia

- łyżka sody oczyszczonej

- 50g cukru (u mnie brązowy)

- pół łyżeczki soli

- 100g rodzynek 

- 2 jajka + tyle mleka, by razem dały 250ml płynu

Mąkę, masło, cukier, proszek do pieczenia, sól i sodę utrzeć. Dodać rodzynki i mleko rozrobione z jajkami (zostawić pewną ilość do posmarowania bułeczek). Ciasto wyrobić rękami, powinno mieć konsystencje ciasta na pizzę lub pierogi, w razie potrzeby dosypać mąki. Rozwałkować grubo na ok. 1,5 cm. Wycinać krążki ostrą szklanką (u mnie kieliszek o średnicy ok. 4 cm, z takiej ilości ciasta wyszło mi aż 36 małych bułeczek), układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować pozostałym mlekiem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni około 15 minut. Smacznego!

 

 

 
1 , 2 , 3