Pierwsza własna kuchnia, własne codzienne smaki
Blog > Komentarze do wpisu

Młoda kapusta na gęsto

Smak lata - młoda kapusta na gęsto

 

Gdybym miała stworzyć ranking letnich dań, taka kapusta byłaby wysoko. Najczęściej podaje ją z kotletami, dowolnie drobiowy, schabowy czy mielony, ale dziś była sama, nikogo nie potrzebowała do pary ;) I tak zjadłam dziś 3 samotne miseczki... Reszta na jutro, następnego dnia jest najlepsza ;)

Składniki:

- głowka młodej kapusty

- 3 większe młode marchewki

- wędzonka ( u mnie 12 plastrów żywickiej, może być kielbasa czy wędzony boczek 3 cm grubości) 

- większa cebula

- 2 łyżki mąki pszennej

- 0,5 szklanki wody 

- 3 łyżki śmietany 12%

- przyprawa do potraw z kapusty, pieprz, papryka słodka, sól

- koperek 

 

Kapustę posztakować, przepłukać, zalać wodą do połowy objętości, posolić i gotować na małym ogniu. Dodać starkowane marchewki i przyprawy. Po około pół godzinie gotowania kapusty zacząć kroić wędzonkę (boczek radzę wcześniej nieco zmrozić, wtedy jest łatwiejszy w krojeniu ), wrzucić na patelnie i obsmażać, jeśłi wytopi się mało tłuszczu, dodać łyżke oleju. Do podsmażonego mięsa wrzucić drobno posztakowaną cebulkę, gdy ta zmięknie podsypać mąką i zrobić zasmażkę. Podlać połową szklanki wody i śmietaną, intensywnie wymieszać i połączyć z kapustą, gotować jeszcze ok. 10 minut, posypać obficie koperkiem. Smacznego!

 

 

czwartek, 30 czerwca 2011, tuskaka
Tagi: kapusta